Chippen verplicht vanaf 1 april 2013

Blog, Nieuws 27.3.2013

Chippen verplicht vanaf 1 april 2013

Wanneer u naar buiten kijkt, zult u het haast niet geloven. Het voorjaar van 2013 is al echt begonnen! Vanaf deze lente moeten alle puppies verplicht gechipt worden. Een nieuwe maatregel die vanaf 1 april ingaat, wij lichten de maatregel voor u toe.

Verplicht chippen
In september 2012 stemde de ministerraad in met het voorstel van staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, om alle puppies verplicht te laten registreren. Vanaf 1 april 2013 is het dan zover. Alle pups moeten binnen 7 weken na de geboorte worden gechipt. De honden die vanaf 1 april worden geïmporteerd moeten binnen 2 weken gechipt zijn. Het chipnummer wordt gekoppeld aan de adresgegevens van de eigenaar. Deze gegevens worden opgeslagen in databanken voor gezelschapsdieren. Op deze manier kunnen toezichthouders mogelijke illegale handel of fokkerij opsporen.

Chippen in de praktijk
Wanneer een dier mishandeld, verwaarloosd of achtergelaten is, wordt door middel van de chip de eigenaar opgespoord. Naast deze sombere situaties kan een hond ook gemakkelijker thuis worden gebracht als hij onverhoopt kwijt is geraakt en weer is terug gevonden. Peter van Rooijen, Veterinair Directeur van Petplan, ‘ziet de voordelen van deze maatregel ervan in’. “Het is goed om een dier te achterhalen en te volgen in zijn leven.” Volgens Van Rooijen moet dit niet alleen bij honden, maar bij alle dieren gebeuren. Els de Koning, medewerkster van een hondenkennel in Gelderland, vertelt dat het een ‘groot voordeel’ is voor het tegengaan van ziektes. “Honden die geïmporteerd worden, nemen ziektes met zich mee. Deze honden moeten nu eerst gechipt worden en dus langs de dierenarts, waardoor de ziekte eerder wordt opgemerkt.”

Hoe chip ik mijn hond?
U mag niet uw eigen hond chippen, dit gebeurt bij de dierenarts of bij het asiel. Het chippen van uw hond gebeurt met behulp van een injectienaald. Tussen de schouderbladen wordt deze ingebracht. Het inbrengen doet geen pijn, het voelt hetzelfde als een inenting. “Er zitten weinig nadelen aan het chippen van uw hond. Al wordt er wel een voorwerp in het lichaam geplaatst. De chip kan eruit vallen of slecht leesbaar worden”, aldus Van Rooijen. Els de Koning bevestigt dit: “bij het plaatsen kan een spier worden geraakt, maar dit komt nauwelijks voor en brengt bijna geen gevolgen met zich mee. Wel kan de chip gaan ontsteken wanneer het dier tijdens het chippen ziek is.”

Wat kost het?
De kosten voor het chippen en registreren van uw hond verschilt per dierenarts. Meestal zijn de kosten tussen de 10 en 30 euro. Databanken bepalen zelf hun prijs voor het registreren. Veel verzekeraars vergoeden het chippen van uw hond. Kijkt u zelf in het overzicht welke verzekeraars chippen vergoeden. Let bij het kopen van een (jonge) hond op of het dier al is gechipt. Dit kunt u laten controleren bij de dierenarts. U krijgt dan een paspoort mee, waarin de chipnummer staat. Met deze gegevens meldt u zich aan als eigenaar.

 

Vragen, opmerkingen of suggesties?