Voor een gezond gebit!

Blog, Nieuws 18.2.2013

Voor een gezond gebit!

Geen frisse adem? Moeite met eten? Geen zin in trekspelletjes of in het oppakken van de tennisbal? Misschien heeft uw hond dan last van gebitsproblemen. Uw hond is niet de enige, vier op de vijf honden ouder dan drie jaar heeft last van het gebit. Een hoog percentage, terwijl het gemakkelijk te voorkomen is!

De maand van de gebitscontrole
Sinds 2008 wordt in de maand februari extra aandacht gegeven aan het gebit. Dierenartsen willen dat de huisdiereigenaar zich bewuster wordt van het gebit van hun huisdier. Een verwaarloosd gebit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Deze maand kunt u het gebit van uw dier controleren, dit kan gratis bij diverse klinieken. U komt er dan achter of het gebit gezond is of misschien gereinigd moet worden. Van een reiniging knapt het dier al enorm op.

Voorkomen is beter dan genezen
Zelf kunt u veel doen om het gebit van uw hond gezond te houden. Net als uzelf moeten honden ook elke dag hun tanden poetsen. Wanneer dit niet gebeurt wordt het laagje tandplak verkalkt naar tandsteen. Tandplak en tandsteen veroorzaken ontstoken tandvlees. Uw huisdier kan dan last krijgen van een slechte adem, verliezen van tanden en zelfs van ontstekingen in organen, zoals het hart en de nieren.
Als dagelijks poetsen niet haalbaar is, probeer dit dan twee tot drie keer per week te doen.

Tips voor het tandenpoetsen
• Laat de hond rustig wennen aan het aanraken van zijn tanden
• Laat de hond kennis maken met de smaak van hondentandpasta
• Ga met je vinger langs zijn tanden, doe dit daarna met tandpasta op de vinger
• Poets nu met een echte tandenborstel de hoektanden.
• Draai rustig rondjes met de borstel
• Poets nu de rest van de tanden

Bekijk hier een filmpje:

Geef de hond altijd een beloning. Door veel te kauwen wordt het tandplak verwijderd. Geef uw hond een kluif, een bot of kauwspeeltje. Dit zorgt ervoor dat de kiezen goed schoon worden en het masseert het tandvlees. Kiest u voor een bot, let dan op dat het geen varkensbot is. Dit vanwege infecties. Voorkom ook gekookte botten, deze versplinteren.

Tot slot, de meeste hondenverzekeringen vergoeden gebitsbehandelingen. U kunt hier zien welke verzekeringen dit vergoeden.

Één reactie op “Voor een gezond gebit!”

  1. Hosting

    De bevindingen van de huisdierenverzekeraar worden bevestigd door dierenarts Stark. Zij is zeer ge nteresseerd in veterinaire tandheelkunde en behandelt bijna dagelijks veel pati nten met gebitsproblemen. In de praktijk merkt zij dat een goede gebitsverzorging een vast onderdeel wordt van de dagelijkse verzorging van het huisdier. “Het is nog niet zo dat iedere hond en kat een dagelijkse poetsbeurt krijgt, maar het wordt wel steeds meer gedaan. Wij stimuleren het in elk geval. Want een gezond gebit is een heel belangrijk onderdeel van een gezond huisdier.”

Vragen, opmerkingen of suggesties?